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Abstract: 

If upon inspection, the owner or operator believes no asbestos- containing material is 
present in a demolition operation, then a negative declaration is made. If there is friable 
asbestos present, the owner or operator is subject to the remainder of the demolition 
requirements. Regarding renovation projects defined in Section 61.141, the owner or 
operator need not report unless at least 80 linear meters or 15 square meters of friable 
asbestos materials are being stripped or removed. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

WASHINGTON, D.C. 20460


AUG 4 1988


Mr. Theodore E. Bedell III

Director, Environmental Audits

Apex Environmental, Inc.

7930 Old Georgetown Road

Bethesda, MD 20814


Dear Mr. Bedell:


This is in response to your June 29, 1988 letter, asking me for copies of guidance 

concerning the regulation of nonfriable asbestos-containing material in demolition or 

renovation settings. 


Enclosed is a copy of a memorandum from the Director of the Stationary Source 

Compliance Division to an EPA Regional office which discusses the regulations in some 

detail. Briefly, this policy says that in any demolition project as defined in 40 CFR Sect 

61.141, the owner or operator must meet the reporting requirement of subpart 61.146 (see 

regulations attached), whether or not the owner or operator believes asbestos is present. If 

upon inspection, the owner or operator believes no asbestos-containing material is present 

in a demolition operation, then a negative declaration is made, addressing Section 

61.146(a), (b), and (c) (1-5). If there is friable asbestos present, the owner or operator is 

subject to the remainder of the demolition requirements contained in Sections 61.145, 

61.146, 61.147, 61.152, and 61.156. 


Regarding renovation projects defined in Section 61.141, the owner or operator need not 

report unless at least 80 linear meters or 15 square meters of friable asbestos materials are 

being stripped or removed. If this criteria is met, however, then the owner or operator is 

subject to renovation requirements in Sect 61.146, 61.152, and 61.156. 


I want to direct your attention to page two of the attached memorandum. Friable is not a 

one-time determination. While it is correct that the work practices required in the regulation 

apply to friable asbestos materials only, if at any time friable asbestos materials are 

discovered or created in a demolition operation (or renovation operation meeting the criteria 

above) that operation's status changes, and it is subject to the additional requirements. At 

that time the owner or operator may also be subject to federal enforcement action under 

Section 113 of the Clean Air Act. 


I hope this has been responsive to your letter. Please call Kenneth Malmberg (202-382­

2870) of my staff if you wish to discuss this policy further. 


Sincerely,


Ronald Shafer, Chief

Policy and Guidance Section, CMB

Stationary Source Compliance Division



